Έννοια

Έννοια του δικαστηρίου Front-Lex 2022

Προοίμιο

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, η Ευρώπη ακολουθεί μια όλο και πιο ριζοσπαστική και απάνθρωπη πολιτική κλεισίματος των συνόρων της και επιστροφής των προσφύγων. Οι διεθνείς συμβάσεις και νόμοι παραβιάζονται κατάφωρα. Πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι διαπράττουν συστηματικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ένοχοι για την αποτυχία τους να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και είναι συνένοχοι σε βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες. Γίνονται εχθρικές συμφωνίες με εγκληματικές ομάδες και παράνομες κυβερνήσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επαίσχυντης πολιτικής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν άθλια από πνιγμό ή από κάποιον άλλο κίνδυνο.
Έχουμε τα ονόματα των υπευθύνων για αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Θα τους θέσουμε προ των ευθυνών τους και θα τους παραπέμψουμε στα τακτικά δικαστήρια ή στο Δικαστήριο Front-Lex 2022 στις Βρυξέλλες.

Ποιος θα διωχθεί ποινικά;

Συνολικά 24 αξιωματούχοι της ΕΕ και των οργανισμών της, όπως ο Frontex, καθώς και πολιτικοί και αξιωματούχοι από 10 ευρωπαϊκά κράτη: Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες θα διωχθούν ποινικά.

Ποια ποινικά αδικήματα θα γίνουν δεκτά και θα διερευνηθούν;

Τα ακόλουθα αδικήματα θα υποβληθούν στο Δικαστήριο για προκαταρκτική εξέταση και θα γίνουν δεκτά
Μη παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο με αποτέλεσμα το θάνατο- παρεμπόδιση παροχής βοήθειας με αποτέλεσμα το θάνατο (στρατηγική διαδικασία κατά της συμμετοχής του κοινού)- παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου της ΕΣΔΑ (άρθρο ανάλογα με την περίπτωση/μάρτυρα)- εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πρακτικά

Τόπος δίκης: Βρυξέλλες.
Οι Βρυξέλλες είναι η έδρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Διάρκεια: Παρασκευή έως Δευτέρα (4 ημέρες).
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ημερών, θα δικαστούν 24 κατηγορούμενοι.
Καθένας από αυτούς θα δικαστεί για δύο κατηγορίες και η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Αποκατάσταση και δημόσια διόρθωση.
Τη Δευτέρα, το Δικαστήριο θα εξετάσει τη δυσφήμιση, τις διακρίσεις και την ποινικοποίηση των εργαζομένων σε οργανώσεις παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες. Η παροχή βοήθειας δεν είναι έγκλημα, είναι καθήκον, και η λήψη βοήθειας είναι δικαίωμα. Η παροχή βοήθειας δεν πρέπει να απαγορεύεται. Οι περιπτώσεις των άδικα τιμωρημένων διασωστών και εθελοντών θα υποβληθούν στο δικαστήριο και θα προταθεί η αποκατάστασή τους.

Φόρουμ για την “Άλλη Ευρώπη

Θέλουμε επίσης να δώσουμε στην Άλλη Ευρώπη μια ισχυρή και αποτελεσματική πλατφόρμα. Για το σκοπό αυτό, παράλληλα με τη δίκη, κατά τη διάρκεια των 4 ημερών, θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση της “άλλης Ευρώπης” με τη μορφή ενός τεράστιου φόρουμ, με ακτιβιστές, δημάρχους, δήμους, ΜΚΟ κ.λπ. Η συγκέντρωση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, σε ένα πολιτιστικό κέντρο ή σε μια πανεπιστημιούπολη. Η μετεγκατάσταση αυτή είναι αναγκαία λόγω της έλλειψης χώρου στο δικαστήριο.
Αντί να συγκεντρώνονται οι συναντήσεις σε ένα μέρος, θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να διαδοθούν σε διάφορα μικρότερα μέρη και χώρους. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την εφαρμογή σε συνθήκες που μοιάζουν με πανδημία.

Συγκεντρώσεις για την άλλη Ευρώπη

Οι εθνικές επιτροπές μπορούν να δικτυωθούν με το Front-Lex και να οργανώσουν άλλες συγκεντρώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είτε ταυτόχρονα με τις δοκιμές είτε σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, θα απευθυνθούμε σε αφοσιωμένους ανθρωπιστές, εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς και δημόσια πρόσωπα. Θα προτείνουμε ιδέες για την Άλλη Ευρώπη: για παράδειγμα, ένα πανευρωπαϊκό κάλεσμα για άμεση και μη γραφειοκρατική υποδοχή των προσφύγων από κοινότητες, ενορίες, οικογένειες και άτομα, κατά το πρότυπο της ελβετικής Freiplatzaktion για τους Χιλιανούς πρόσφυγες το 1973.

Κρίση

Μετά την πραγματική δίκη, οι δικαστές θα αποσυρθούν για να συζητήσουν και να εκδώσουν την απόφασή τους. Η ετυμηγορία των δικαστών θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες (ή στη Γάνδη). Αναμένουμε ότι η ημέρα που οι δικαστές θα διαβάσουν την ετυμηγορία τους θα καλυφθεί ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων. Η ανάγνωση της ετυμηγορίας θα μεταφραστεί ταυτόχρονα και θα μεταδοθεί ζωντανά σε διάφορα σημεία της πόλης και αλλού.

Σύνθεση του δικαστηρίου

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τουλάχιστον έξι αναγνωρισμένους και αξιοσέβαστους δικαστές από διάφορες χώρες, καθώς και από έναν γραμματέα. Μπορούν να οριστούν έκτακτοι δικαστές για την εκδίκαση των αιτήσεων απονομής χάριτος (τις Δευτέρες). Ως εκ τούτου, μπορούν να διοριστούν δύο διαφορετικές επιτροπές δικαστών.

Προετοιμασία κατηγοριών και υποθέσεων

Συνολικά 24 πολιτικοί και αξιωματούχοι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Οι εμπειρογνώμονες και οι δικηγόροι θα προετοιμάσουν λεπτομερείς και υποδειγματικούς φακέλους κατηγοριών για όλες τις κατηγορίες. Αυτές θα υποβληθούν στους κριτές αρκετά νωρίτερα, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν και, αν χρειαστεί, να διατυπώσουν ερωτήσεις. Οι υποθέσεις θα παρουσιαστούν από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και θα εμπλουτιστούν με δηλώσεις μαρτύρων, θυμάτων και εμπειρογνωμόνων. Οι μάρτυρες και τα θύματα μπορούν να ερωτηθούν από τους δικαστές. Σε εξαιρετικές και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι μάρτυρες και οι εμπειρογνώμονες μπορούν να ακουστούν και να ερωτηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ρύθμιση των επαφών με τους δικαστές

Η επαφή με τους κριτές πρέπει να περιορίζεται σε ένα άτομο της επιτροπής. Σε όλα τα άλλα μέλη της επιτροπής απαγορεύεται αυστηρά να επικοινωνούν με τους κριτές. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η συνολική αξιοπιστία του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης. Οι δικαστές και οι μάρτυρες/δικαιούχοι/εμπειρογνώμονες θα φιλοξενηθούν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία.

Δικαιώματα εμφάνισης και νομικής εκπροσώπησης του κατηγορουμένου.

Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί αυτοπροσώπως και θα κληθεί επίσημα να το πράξει. Οι κατηγορούμενοι που παρίστανται αυτοπροσώπως υποχρεούνται να υποβάλουν εκ των προτέρων γραπτή ένορκη βεβαίωση ότι δεν θα παρεμποδίσουν ή διαταράξουν με οποιονδήποτε τρόπο τις εργασίες του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης.

Δορυφορικά γεγονότα της δίκης και της απόφασης

Το Δικαστήριο θα μεταφραστεί ταυτόχρονα σε τέσσερις ή πέντε γλώσσες, θα μεταδοθεί ζωντανά και θα μεταδοθεί στις διάφορες τοποθεσίες όπου θα πραγματοποιηθούν οι δορυφορικές εκδηλώσεις (δημόσιες προβολές). Ο Τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα μπορούν να καλύψουν ζωντανά τις δοκιμές και τις παράλληλες εκδηλώσεις μετά από διαπίστευση.

Παράλληλες εκδηλώσεις στο Δικαστήριο και στην ανάγνωση της ετυμηγορίας

Το Δικαστήριο θα μεταφραστεί ταυτόχρονα σε τέσσερις ή πέντε γλώσσες, θα μεταδοθεί ζωντανά και θα μεταδοθεί στις διάφορες τοποθεσίες όπου θα πραγματοποιηθούν οι δορυφορικές εκδηλώσεις (δημόσιες προβολές). Ο Τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα μπορούν να καλύψουν ζωντανά τις δοκιμές και τις παράλληλες εκδηλώσεις μετά από διαπίστευση.

Είσοδος του κοινού

Η είσοδος στο δικαστήριο είναι δυνατή μόνο με την επίδειξη έγκυρης ταυτότητας και εισιτηρίου εισόδου που έχει αποκτηθεί εκ των προτέρων.

Ανακοίνωση των δικών του κοινού δικαίου κατά των κατηγορουμένων

Στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα δημοσιοποιηθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου, η επιτροπή Front-Lex θα ανακοινώσει επίσης τους κατηγορούμενους που θα διωχθούν στα τακτικά δικαστήρια.

Χρηματοδότηση και προϋπολογισμός

Η χρηματοδότηση για τους πρώτους μήνες έχει παρασχεθεί από το Ίδρυμα Front-Lex.
Αναζητούμε επίσης υποστήριξη από οργανισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες δωρητές.
Για τη συνολική χρηματοδότηση, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εκστρατεία crowdfunding το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο προϋπολογισμός του 2021 για τη νομική υπηρεσία και το δικαστήριο ανέρχεται σε περίπου 650.000 ευρώ.

Ντοκιμαντέρ και κινηματογράφηση (Making-of)

Το δικαστήριο, η ιστορία του και τα γεγονότα γύρω από αυτό θα καταγραφούν από επαγγελματικό κινηματογραφικό συνεργείο. Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Comments are closed.