Ποιοι είμαστε

Νομικό τμήμα:

O Omer Shatz 

είναι διεθνής δικηγόρος, λέκτορας διεθνούς δικαίου στο Sciences Po Paris και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Yale. Στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, συνίδρυσε, μαζί με τον δικηγόρο Iftach Cohen, ένα δικηγορικό γραφείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ειδικεύεται σε διαφορές ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μαζί, επίσης, συνίδρυσαν το We Are Refugees, μια ΜΚΟ που παρείχε αφιλοκερδή εκπροσώπηση σε κρατούμενους αιτούντες άσυλο και συνδικαλίστηκαν στην υπόθεση του “Νόμου κατά της διείσδυσης”, μια απόφαση-ορόσημο που οδήγησε στην απελευθέρωση 1.500 προσφύγων και εξασφάλισε την ελευθερία δεκάδων χιλιάδων άλλων. Στη Γαλλία, ο Omer ήταν ειδικός συνεργάτης στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Shearman & Sterling LLP. Έδωσε συμβουλές σε οργανισμούς και άτομα όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και ο Julian Assange. Επί του παρόντος επικεντρώνεται σε στρατηγικές δικαστικές υποθέσεις που αμφισβητούν τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ (ΔΠΔ, ΕΔΔΑ, ΔΕΕ). 

O Iftach Cohen 

is anείναι διεθνής δικηγόρος. Ειδικεύεται στο ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το προσφυγικό δίκαιο και αποφοίτησε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το 2009, συνίδρυσε, μαζί με τον Adv. Omer Shatz, ένα δικηγορικό γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ειδικεύεται σε διαφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Το 2010, συνίδρυσαν επίσης μια ΜΚΟ που παρείχε δωρεάν νομική εκπροσώπηση σε κρατούμενους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων. Το 2016, για λογαριασμό μιας διεθνούς οργάνωσης, ξεκίνησε και διηύθυνε ένα καινοτόμο νομικό έργο στη Σικελία, το οποίο παρείχε πρόσβαση σε δικαιώματα και νομικές πληροφορίες σε αιτούντες άσυλο στην Ιταλία. Το 2018-2019 εκπροσώπησε την EASO ως μέλος διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, συμμετέχοντας στην εδαφική επιτροπή για την αναγνώριση της διεθνούς προστασίας της Ρώμης. Ως Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος, διευθύνει επί του παρόντος μια νομική ομάδα και διαχειρίζεται το αστικό έργο στο front-LEX (ΕΔΔΑ, ΔΕΕ).

O Andreas Meyer

fi(1937) μάχεται ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας. Οι πρόγονοί του κατέφυγαν από τη Νυρεμβέργη στο Φράουενφελντ το 1630. Ένα αδύναμο και άρρωστο παιδί για 10 χρόνια, επέζησε ως εκ θαύματος. Το 1956 αποφοίτησε από τη σχολή κηπουρικής στο Châtelaine-Genève. Η επιθυμία του να δραπετεύσει ήταν αδύνατη λόγω της ψυχρής περιόδου του 1956. Απρόθυμα εντάσσεται στον παρακμάζοντα γονικό κήπο. Υλοποιεί τις προσωπικές του ιδέες και τις τεχνικές εκμηχάνισης. Το 1970 ιδρύει την Hortechica AG, της οποίας οι καινοτόμες ιδέες και τα δικά του προϊόντα γνωρίζουν επιτυχία, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη και την παραγωγή. Εξάγει σε 15 χώρες. Είναι συνιδρυτής του συνεταιρισμού SWISSEXPORT. Το 1973 ασχολήθηκε με τους Χιλιανούς πρόσφυγες με τον πατέρα Cornelius Koch και τον Peter Walss, στη συνέχεια με τους Κούρδους, AAA με τους Peter&Heidi Zuber, Διεθνής Αμνηστία. Το 1998 σχεδιάζει τη διαδοχή και εγκαθίσταται στην Πορτογαλία, όπου συμμετέχει στο Ίδρυμα Sandrose και σε ένα πρόγραμμα για την ένταξη των προσφύγων στην Πορτογαλία.


Δικαστήριο

O Claude Calame 

iείναι Διευθυντής Σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Λωζάνης, του Urbino και του Yale. Είναι ιστορικός και ανθρωπολόγος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ευαισθητοποιημένος στις σχέσεις νεοαποικιακής κυριαρχίας στις οποίες οι χώρες του Βορρά έχουν υποβάλει τις χώρες του Νότου μέσω της μεσολαβούσας παγκοσμιοποίησης, καταγγέλλει τις κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες αυτής της κυριαρχίας. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα SOS-Asile στην Ελβετία και έχει δεσμευτεί για τον σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών, ως μέλος της LDH (τμήμα EHESS), της ATTAC (Επιτροπή Μετανάστευσης) και του Ensemble! Τον Ιανουάριο του 2019 κατήγγειλε τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο στο Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών για τα δικαιώματα των προσφύγων (Tribunal Permanent des Peuples pour les droits des réfugié-es) στο Παρίσι. Επιμελήθηκε επίσης, μαζί με τον Alain Fabart, τον συλλογικό τόμο Migrations forcées, discriminations et exclusions. Les enjeux de politiques néocoloniales (Παρίσι, Le Croquant, 2020).

O Michael Genner,

γεννημένος το 1948 στη Βιέννη, είναι Αυστριακός πολιτικός ακτιβιστής. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του “Spartakus” από το 1970 έως το 1972, μιας οργάνωσης υπέρ της νεολαίας που αγωνιζόταν κατά των αναμορφωτηρίων. Το 1973 συνίδρυσε τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό Longo maï. Το 1989, έγινε νομικός σύμβουλος για αιτούντες άσυλο στη Βιέννη, ενώ από το 1993 συνεχίζει το έργο του αυτό με τη ΜΚΟ Asyl in Not, της οποίας έγινε πρόεδρος το 2004. Έχει δώσει έναν αδιάκοπο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των προσφύγων και των μεταναστών. Βραβευμένος από την Αυστριακή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2011). Είναι συγγραφέας του βιβλίου Verleitung Zum Aufstand / Ενθάρρυνση για εξέγερση, (Mandelbaum-Verlag, 2012).

O René Lehnherr 

είναι συνιδρυτής του ευρωπαϊκού γεωργικού συνεταιρισμού Longo maï, της C.E.D.R.I (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Προσφύγων και των Μεταναστών) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτών. Είναι επίσης ο εμπνευστής του δικαστηρίου της Monsanto που συστάθηκε στη Χάγη το 2016. Το σημερινό Δικαστήριο, το οποίο στρέφεται κατά των σκληροπυρηνικών της δολοφονικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και πρόκειται να εκφραστεί στις Βρυξέλλες το 2021/22, αποτελεί πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και είναι εν μέρει εμπνευσμένο από το Δικαστήριο της Μονσάντο. Ο René Lehnherr ζει στο Άμστερνταμ εδώ και 22 χρόνια, όπου εργαζόταν ως ειδικός πληροφορικής.

Η Kahina Saadi

είναι διευθύντρια ενός συλλόγου του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού. Συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων νομικής βοήθειας για τους πιο ευάλωτους και σε δράσεις υποστήριξης γυναικών που είναι θύματα σεξιστικής και σεξουαλικής βίας. Είναι επίσης εθελόντρια σε ενώσεις που μάχονται κατά της διαφθοράς και για τη φορολογική δικαιοσύνη.

H Christiane Lüst

είναι ειδική κοινωνική παιδαγωγός (HES) και εργάζεται στο περιβαλλοντικό κέντρο Öko & Fair στο Gauting στη δράση “Καταγγελίες για ΓΤΟ”. Από το 2001, έχει υποβάλει και εκπροσωπήσει πολλές εκθέσεις για και με ΜΚΟ από όλο τον κόσμο σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – με έμφαση στην τεχνολογία της αγροτικής μηχανικής, τη γλυφοσάτη κ.λπ. Πρέσβειρα στο Δικαστήριο της Monsanto, είναι επίσης πολύ ενεργή υπέρ των προσφύγων στην Ιταλία, ακολουθώντας το πρότυπο της πρόσφατης ταινίας The New Gospel, του Milo Rau.

H Clara Schwetlick,

είναι φοιτήτρια πανεπιστημίου για Πολιτικές και Κοινωνικές Σπουδές (B.A.), καθώς και Νομικές Σπουδές (StEx), στο Julius-Maximilians-University Würzburg. Αφού εργάστηκε ως παραϊατρικό προσωπικό για αρκετά χρόνια, ξεκίνησε τις σπουδές της, εστιάζοντας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πρόσφυγες για το κλίμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στο πλαίσιο του πτυχίου της άρχισε να εργάζεται ως ασκούμενη για την Front-Lex.

O Karl Heinz Jobst,

γεννημένος στο Straubing το 1950, διπλωματούχος μηχανικός (FH) στον τομέα της τοπογραφίας και της γεωπληροφορικής στο επάγγελμα, δραστηριοποιήθηκε στην τοπική και κρατική πολιτική για πολλά χρόνια. Ήταν κοινοβουλευτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου από το 2009 έως το 2020 και για βουλευτής κυρίως σε θέματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Από το 2017 έως το 2019, ήταν μέλος της Επιτροπής Enquete “Ενεργός διαμόρφωση και κατεύθυνση της ένταξης στη Βαυαρία” του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου. Από το 2013, εργάζεται εθελοντικά στο περιβαλλοντικό κέντρο Öko & Fair στο Gauting μαζί με την Christiane Lüst σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιωσιμότητας, οικονομίας του κοινού καλού και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη ενταξιακών προγραμμάτων για τους πρόσφυγες στη νότια Ιταλία.

O Estelle Nandnaba

γεννήθηκε στη Γαλλία το 1998 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος LLM από το Universteit van Amsterdam στο διεθνές και διακρατικό ποινικό δίκαιο. Ειδικεύεται στις πτυχές του διεθνούς ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εξωτερίκευσης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η Estelle ήταν μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας από το 2016 έως το 2018, όπου εργάστηκε σε συνέδρια, εκστρατείες και έρανο. Από το 2020 είναι μέλος της Cimade, όπου υποστηρίζει δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων στη Γαλλία.

O Rabea Prangenberg

είναι 24 ετών. Αφού αποφοίτησε από το λύκειο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Κωνστάντζας στη λίμνη Κωνστάντζ. Εκεί, ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της και τις εξειδικευμένες σπουδές της στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Η Rabea Prangenberg ζει σήμερα στο Βερολίνο και σπουδάζει Πολιτική, Διοίκηση και Οργάνωση (B.A.) στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

Comments are closed.