τι κάνουμε

Δικαστήριο front-LEX

Η Επιτροπή Δράσης μας διοργανώνει ένα Δικαστήριο της Κοινωνίας των Πολιτών στις Βρυξέλλες το 2022. Τότε θα διωχθούν υψηλόβαθμοι πολιτικοί και αξιωματούχοι από 11 χώρες και κράτη μέλη της ΕΕ. Οι επιτροπές των χωρών θα προετοιμάσουν τις υποθέσεις και θα τις υποβάλουν στο δικαστήριο. “…”


Μανιφέστο Front-Lex

Το Front-Lex καταγγέλλει και καταδικάζει την ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής και αποκλεισμού.

Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται στην αποτροπή και το κλείσιμο, ανεξαρτήτως κόστους. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ακολουθήσουν εξίσου θανατηφόρες διαδρομές για να ξεφύγουν από απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες, είτε μέσω της Σαχάρας, είτε μέσω της Μεσογείου, είτε μέσω των Βαλκανίων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από πνιγμό και άλλους κινδύνους κατά την προσπάθεια τέτοιων διελεύσεων. Αντί να διευκολύνουν την ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση, να παρέχουν προστασία στους εξόριστους και να αντιμετωπίζουν τις αιτίες της μετανάστευσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση ως απειλή που πρέπει να νικηθεί. Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζουν ανοιχτά σχεδόν όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των προσφύγων, καθώς και τις υποχρεώσεις σχετικά με τη διάσωση στη θάλασσα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν διαπραχθεί αμέτρητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Πολυάριθμες διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και ιδιωτών έμειναν αναπάντητες. Αντιθέτως, οι πολιτικές ελέγχου και αποτροπής των συνόρων τελειοποιούνται, εντείνονται και ενισχύονται συνεχώς. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς των μεταναστών έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο απανθρωπιάς και ατιμίας. Ταυτόχρονα, οι διασώστες και οι οργανώσεις διάσωσης επικρίνονται συστηματικά, παρενοχλούνται και ποινικοποιούνται με κάθε είδους διαδικασίες και με όλα τα δυνατά μέσα.

Αυτές οι επαίσχυντες πολιτικές και τα εγκλήματα που συνδέονται με αυτές έχουν ιστορικές διαστάσεις. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση της Ευρώπης, θεσμικά όργανα, κυβερνήσεις και αξιωματούχοι της ΕΕ διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τόσο συστηματικό τρόπο και με τέτοια ατιμωρησία. Στεκόμαστε όρθιοι και δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτές τις εξωφρενικές πρακτικές. Θα φέρουμε πολιτικούς και αξιωματούχους ενώπιον των κοινών δικαστηρίων και ενός αστικού δικαστηρίου, που θα συγκληθεί ειδικά στις Βρυξέλλες το 2022: το Δικαστήριο Front-Lex. 

Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισχύοντες νόμοι, το νομικό τμήμα του Front-Lex έχει ξεκινήσει μια σειρά νομικών ενεργειών. Αρνούμαστε να δεχτούμε την κατάφωρη αδικία και τα αέναα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Η πολιτική της Ευρώπης για τους εξόριστους καταπατά τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπιάς και του πολιτικού πνεύματος. Μια τέτοια Ευρώπη δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Περαιτέρω ανοχή στις καταχρήσεις που διαπράττονται από την ΕΕ και τα μέλη της θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποτυχία και την καταστροφή της ίδιας της ιδέας της Ευρώπης. Είμαστε πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, αλλά θέλουμε μια ανθρώπινη, ανθρωπιστική και ανοιχτή Ευρώπη που αναλαμβάνει και το μερίδιο της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στον κόσμο. Οι υπεύθυνοι για τη βία, τα βασανιστήρια, την υποδούλωση, τον πνιγμό, τη σεξουαλική κακοποίηση και τη δολοφονία δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι.

Όταν η πολιτική αποτυγχάνει, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να παρεμβαίνει.

Το Front-Lex ζητά μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Μαζί με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί αυτά τα εγκλήματα, θα οργανώσουμε ένα δικαστήριο της κοινωνίας των πολιτών στις Βρυξέλλες το 2022: το δικαστήριο Front-Lex. Θα διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των θυμάτων θα ακουστούν.  Θα παράσχουμε επίσης μια πλατφόρμα για την αποκατάσταση των εθελοντών και των βοηθών που έχουν αδίκως ποινικοποιηθεί και καταδικαστεί σε δυσανάλογες ποινές.

Comments are closed.