Δικαστήριο Front-Lex

Προοίμιο

Εδώ και 20 χρόνια, η Ευρώπη ακολουθεί μια όλο και πιο ριζοσπαστική και απάνθρωπη πολιτική αποκλεισμού και αποτροπής των προσφύγων. Οι διεθνείς συμβάσεις και το εφαρμοστέο δίκαιο παραβιάζονται ξεδιάντροπα. Κυβερνήσεις και κρατικοί αξιωματούχοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα όπως η μη παροχή βοήθειας, η συνέργεια σε δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς. Συνάπτονται απάνθρωπες συμφωνίες με άδικα κράτη και εγκληματικές συμμορίες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επαίσχυντης πολιτικής, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν άθλια ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Αμέτρητες διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτή τη σκανδαλώδη πολιτική έχουν εκλείψει και η πολιτική αποτροπής συνεχώς αυστηροποιείται και επεκτείνεται με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αναζητούν όλο και πιο επικίνδυνες οδούς διαφυγής και πολλοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κατά τη διαδικασία.

Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα έχουν όνομα. Το γεγονός ότι τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα δεν πρέπει πλέον να γίνεται αποδεκτό. Στα συνταγματικά κράτη, ακόμη και οι κυβερνώντες πρέπει να σέβονται το νόμο. Τους καθιστούμε υπόλογους και τους φέρνουμε ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων ή, αν χρειαστεί, ενώπιον δικαστηρίου στις Βρυξέλλες.

Γιατί Βρυξέλλες;

Οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και ο συμβολικός λάκκος του λιονταριού.

Διάρκεια:

Παρασκευή έως Δευτέρα (4 ημέρες) Από την Παρασκευή έως την Κυριακή θα μπορούσαν να εκδικαστούν το πολύ 24 υποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος για κάθε υπόθεση θα είναι δύο ώρες. Η τέταρτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση.

Ποιος θα χρεωθεί;

Θα απαγγελθούν κατηγορίες σε άτομα, όχι σε χώρες ή ιδρύματα. Για την πρώτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε άτομα από τον κυρίαρχο Βορρά (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Γαλλία). Αυτοί είναι που καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον, θα υπάρχουν υπεύθυνοι από την Επιτροπή της ΕΕ και τον οργανισμό FRONTEX.

Σε μια μεταγενέστερη σύνοδο (πιθανότατα το 2023), περισσότεροι άνθρωποι θα κατηγορηθούν για αδικήματα σε άλλες χώρες.

Ποια αδικήματα θα γίνουν δεκτά και θα δικαστούν;

Τα ακόλουθα αδικήματα μπορούν να υποβληθούν στο Δικαστήριο για προκαταρκτική εξέταση και αποδοχή.

  • Παράλειψη παροχής βοήθειας με αποτέλεσμα το θάνατο
  • Πρόληψη της ιδιωτικής διάσωσης στη θάλασσα με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους
  • Διοικητικά, στρατηγικά μέτρα και διαδικασίες κατά της συμμετοχής του κοινού
  • Παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΣΔΑ
  • Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της ανθρωπότητας
    Συνέργεια σε φόνο, βασανιστήρια και βιασμό

Σύνθεση του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τουλάχιστον έξι αναγνωρισμένους και αξιοσέβαστους δικαστές από διάφορες χώρες και έναν υπάλληλο. Για την εκδίκαση των αιτήσεων αποκατάστασης μπορούν να οριστούν ειδικοί δικαστές (τη Δευτέρα). Θα μπορούσαν να διοριστούν δύο επιτροπές δικαστών.

Προετοιμασία χρεώσεων και φακέλων

Συνολικά, θα ακουστούν περίπου 22-24 υποθέσεις. Για όλες τις κατηγορίες, συντάσσονται λεπτομερείς και υποδειγματικοί φάκελοι κατηγοριών από δικηγόρους και εμπειρογνώμονες. Αυτά παραδίδονται στους δικαστές εγκαίρως πριν από το δικαστήριο, ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν, να προετοιμαστούν και να υποβάλουν τυχόν ερωτήσεις. Οι φάκελοι των κατηγορητηρίων παρουσιάζονται από τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής και συμπληρώνονται από καταθέσεις μαρτύρων, θυμάτων και εμπειρογνωμόνων. Οι μάρτυρες και τα θύματα μπορούν να ερωτηθούν από τους δικαστές. Σε αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, οι μάρτυρες και οι εμπειρογνώμονες μπορούν να συνδεθούν και να ερωτηθούν μέσω βίντεο.

Δημόσια διόρθωση και αποκατάσταση.

Τη Δευτέρα, το Δικαστήριο θα διερευνήσει τη διαπόμπευση, τις διακρίσεις και την ποινικοποίηση των εργαζομένων σε οργανώσεις παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες. Η παροχή βοήθειας δεν είναι έγκλημα, είναι καθήκον και δικαίωμα. Οι περιπτώσεις των άδικα καταδικασθέντων διασωστών και βοηθών θα διερευνηθούν διεξοδικά και θα προταθούν για αποκατάσταση.

Εκδήλωση της “άλλης Ευρώπης

Θέλουμε επίσης να προσφέρουμε μια ισχυρή πλατφόρμα στην “άλλη Ευρώπη”. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια 4 ημερών σε ένα μεγάλο φόρουμ. Με ακτιβιστές, δημάρχους, δήμους, ΜΚΟ κ.λπ. Αυτή η συγκέντρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο ή σε μια πανεπιστημιούπολη, για παράδειγμα. Η μετεγκατάσταση αυτή είναι επίσης αναγκαία επειδή θα υπάρχουν πολύ λίγες θέσεις στο πραγματικό δικαστήριο.

Θέλουμε να ζητήσουμε την υποστήριξη αφοσιωμένων ανθρωπιστών, καλλιτεχνών, μουσικών, συγγραφέων και δημόσιων προσώπων.

Παράλληλες εκδηλώσεις με το δικαστήριο και την εκφώνηση της απόφασης

Ο Τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα μπορούν να μεταδίδουν ζωντανά το δικαστήριο και τις συνοδευτικές εκδηλώσεις μετά τη διαπίστευση. Η διαδικασία στο Δικαστήριο θα μεταφράζεται ταυτόχρονα σε πολλές γλώσσες μέσω livestream και θα μεταδίδεται σε πιθανές τοποθεσίες παράλληλων εκδηλώσεων (δημόσια προβολή).

Μετά την πραγματική δίκη, οι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη. Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί από τους δικαστές λίγες ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες.

Ανακοίνωση ετυμηγορίας, συνέντευξη Τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το Front-Lex θα ανακοινώσει ποιοι κατηγορούμενοι θα δικαστούν στα τακτικά δικαστήρια.

Προϋπολογισμός και χρηματοδότηση

Ο προϋπολογισμός για το Δικαστήριο και τις τρέχουσες υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας ανέρχεται σε 650.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση εκκίνησης έχει εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Front-Lex. Για τη συνολική χρηματοδότηση, θα ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία crowdfunding και θα ζητηθεί από οργανισμούς και ιδρύματα η βοήθεια και η υποστήριξή τους.

Comments are closed.